Er det trygt å sende barna våre med kolumbus?

Kolumbus er fylkeskommunen Rogaland sitt kollektivselskap når det gjelder buss. Har man vært i Stavanger, Sandnes, Nord Jæren så har man sett disse grønne bussene, som avogtil kan se ut som russebusser da noen av bussene er helfolierte med et eller annet design.

Mandag 24.02.2020 skrev jeg på twitter: «Datteren min på 4 var på teater med barnehagen her om dagen. Dem tok bussen med barnehagen. Hun sa «pappa, jeg syntes det var dumt og skummelt det ikke var setebelter»… Så da tenker jeg: Vi er i 2020 og det er enda ikke setebelter på bussene?»

Samme dag som jeg skrev denne twittermeldingen så smalt det. En leddbuss i rute med passasjerer er i en alvorlig kollisjon med en elbil som blir skjøvet 40 meter og opp på et steingjerde. Det er heldigvis ikke meldt om noen dødsfall.

Foto: Heidi Karin Gilje Skog, lånt av tv2.no

Senere blir det meldt av bla. annet Stavanger Aftenblad at Bussjåføren erkjenner at han sovnet bak rattet. Dette vil jeg tro er en buss som ikke er levert med setebelter. Tenk hvis det hadde vært skolebarn eller barnehagebarn i denne bussen.

Senere på dagen fikk jeg svar av Kolumbus på tweeten min og svaret var: «
Det er ikke krav til setebelte i denne typen buss, derfor er også en del av de levert uten. Alle nye busser blir levert med.»

Det var heller ikke et krav til sprinkelanlegg i parkeringshuset på Sola Flyplass, men se konsekvensen av å kun følge minimums kravene? Er det mye viktigere å spare penger enn å tenke på sikkerhet?

Ikke nok med dette, men ser man på facebook-siden til Kolumbus så er det mange personer som skriver fortvilet om at busser kjører alt for fort både på hovedveien og i små gater. Bare se på videoen jeg fikk tilsendt i går:

Hvorfor har ikke fylkeskommunen eller lokale politikere gått inn å gjort noe med dette enda? En ting er sikkert og det er at INP skal gjøre noe med dette. Vi kan ikke sende barna våre på busser uten setebelte som ikke holder fartsgrenser og i værstefall som har sjåfører som sovner bak rattet.

Marcus Berven, Fylkesleder Rogaland

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *